Μηλόξυδο: Ποια είναι τα πολλά οφέλη του και τι παρενέργειες έχει
Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξυδιού φτιαγμένο από τους χυμούς μήλων με πολλά οφέλη για τον οργανισμό αλλά και μερικές παρενέργειες για κάποιους. Οι χυμοί αυτοί προκύπτουν από τη σύνθλιψη των μήλων τα οποία στη συνέχεια συμπιέζονται. Βακτήρια και μαγιά προστίθενται στο υγρό με σκοπό να ξεκινήσει η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης. Σε αυτό το στάδιο τα υγρά μετατρέπονται σε αλκοόλ ώστε να περάσουν στο δεύτερο στάδιο ζύμωσης.
Στη συνέχεια, η αλκοόλη μετατρέπεται στο γνωστό μας ξύδι με την χαρακτηριστική όξινη γεύση. Γενικά, οι άνθρωποι πίνουν μηλόξυδο για διάφορους λόγους, όπως:
- έλεγχο σακχάρου στο αίμα
- είναι ένα εργαλείο για απώλειας βάρους
- δρα και ως αντιφλεγμονώδες, για παράδειγμα για να διευκολύνει τον πόνο και το πρήξιμο της αρθρίτιδας
Οφέλη
Οι λίγες κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, σχετικά με τα οφέλη που παρέχει το μηλόξυδο, τείνουν να επικεντρώνονται στις ακόλουθες περιοχές:
Έλεγχος σακχάρου στο αίμα
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη δύο κουταλιών της σούπας μηλόξυδου πριν από το γεύμα, μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά από το γεύμα, σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
Μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους
Μια μελέτη του 2018 για άτομα που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος, διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν δίαιτα που περιλάμβανε 1,5 κουταλιές της σούπας μηλόξυδου, έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν μόνο τη διατροφή.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης διότι περιέχει οξικό οξύ. Το οξικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απορρόφηση των αμύλων στα τρόφιμα και ενισχύει την αργή πέψη, διατηρώντας το αίσθημα πληρότητας για περισσότερο.
Μειωμένη χοληστερόλη
Η ίδια μελέτη ανέφερε ότι το μηλόξυδο μείωσε τη συνολική χοληστερόλη στο αίμα, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση στα επίπεδα καλής χοληστερόλης (HDL) σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.
Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει οφέλη για την υγεία από τη λήψη 2 κουταλιών της σούπας την ημέρα, αν και είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με φειδώ και, στην αρχή τουλάχιστον, να το αραιώνετε λόγω της οξύτητας του.
Εχει παρενέργειες το μηλόξιδο;
Γενικά, είναι ασφαλές και δεν υπάρχει πρόβλημα να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Αλλά αν το παίρνετε σε τακτική βάση, ειδικά αδιάλυτο, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη για διάφορες παρενέργειες όπως:
- είναι πολύ όξινο, οπότε μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Το πόσιμο νερό αμέσως μετά, θα μπορούσε να βοηθήσει να μειώσετε αυτή τη φθορά στο σμάλτο
- εάν είστε επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί – τα ξίδια γενικά μπορούν να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση
- εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο, τα νεφρά σας μπορεί να έχουν πρόβλημα στην επεξεργασία μεγαλύτερης από το κανονικό ποσότητας οξέος, οπότε μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας
Πώς να πιείτε ένα ρόφημα με μηλόξυδο
Μπορείτε εύκολα να φτιάξετε ένα ρόφημα με μηλόξυδο σε συνδυασμό με λίγο μέλι. Σε ένα φλιτζάνι με νερό, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο (εάν αντέχετε την οξύτητα δοκιμάστε να βάλετε και άλλη μια κουταλιά αλλά όχι παραπάνω).
Μπορείτε να καταναλώσετε το ρόφημα κάθε πρωί, με άδειο στομάχι και αφήστε περίπου μισή ώρα στον οργανισμό σας να το επεξεργαστεί, πριν λάβετε κάποιο γεύμα.
Συνοψίζοντας
Συνοψίζοντας, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις. Πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο μπορείτε εύκολα να εντάξετε στην καθημερινή διατροφή σας. Είτε ως ρόφημα πριν το πρωινό ή το γεύμα σας, είτε ως συστατικό στη σαλάτα, μπορείτε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη του.
Ωστόσο να θυμάστε ότι καμία έρευνα μεγάλης κλίμακας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής, ολοκληρωμένη εικόνα για τα οφέλη που έχει το μηλόξυδο. Επιπλέον, εάν έχετε ευαισθησία στο στομάχι ή ακολουθείτε κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την ποσότητα μηλόξυδου την οποία μπορείτε να τα καταναλώσετε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Πλιγούρι : Οφέλη, κατανάλωση και μια τέλεια συνταγή για σαλάτα
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram