Αρχική Blog Διατροφή Καρότο: Διατροφική αξία, θερμίδες, βιταμίνες και οφέλη
Καρότο: Διατροφική αξία, θερμίδες, βιταμίνες και οφέλη

Καρότο: Διατροφική αξία, θερμίδες, βιταμίνες και οφέλη

Σαν παιδί, θυμάμαι τη γιαγιά μου να με «κυνηγάει» να φάω καρότα για να βλέπω καλά, όπως έλεγε. Σήμερα, ως διαιτολόγος πλέον, κατανοώ απόλυτα το γιατί…

Γράφει η Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Τραγανό, δροσερό, νόστιμο και πολύ θρεπτικό, το καρότο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πολύ ωφέλιμα λαχανικά. Ανήκει στην κατηγορία των ριζώδων λαχανικών, αφού πρόκειται για ρίζα όπως είναι για παράδειγμα η πατάτα, το ραπανάκι και το παντζάρι. Το καρότο που γνωρίζουμε και αγαπάμε είναι πορτοκαλί, ωστόσο τελευταία έχουν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά και καρότα άλλων χρωμάτων όπως μωβ, λευκό, κόκκινο και κίτρινο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία θέλει τα πρώτα καρότα να μην είναι πορτοκαλί αλλά μωβ και τη γνωστή μας ποικιλία πορτοκαλί καρότων να κάνει την εμφάνιση της κάποια στιγμή τον 16ο αιώνα στην κεντρική Ευρώπη.

τι διατροφικη αξία εχει το καροτο

Διατροφική αξία

Τα καρότα αποτελούνται κυρίως από νερό και υδατάνθρακες, ενώ το περιεχόμενο τους σε λιπαρά και πρωτεΐνες είναι αρκετά χαμηλό. Αν και οι υδατάνθρακες που περιέχουν είναι κυρίως άμυλο, σουκρόζη και γλυκόζη παρουσιάζουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όντας ωμά. Τα μαγειρεμένα καρότα έχουν ελαφρώς υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ γευστικά γλυκίζουν αρκετά και περισσότερο από τα ωμά. Λόγω της γλυκιάς αυτής γεύσης τους χρησιμοποιούνται ως βασικό υλικό και σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής.

Τα καρότα αποτελούν επιπλέον εξαιρετική πηγή μιας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών:

Β-καροτένιο

Τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα καροτένιο, μία χρωστική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών και αποτελεί πρόδρομο μορφή της βιταμίνης Α. Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει σημαντικά στη διατήρηση της καλής όρασης. Το καροτένιο είναι υπεύθυνο για το πορτοκαλί χρώμα των καρότων

Ανάλογα με το χρώμα των καρότων διαφοροποιείται και το είδος των χρωστικών. Τα μωβ καρότα περιέχουν ανθοκυανίνες, τα κίτρινα λουτεΐνη, ενώ τα κόκκινα είναι πλούσια σε λυκοπένιο.

Βιταμίνη Κ1

Η βιταμίνη Κ1 ή αλλιώς φυλλοκινόνη ανήκει στην κατηγορία των λιποδιαλυτών βιταμινών και έχει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική πήξη του αίματος

Βιταμινες καροτα

Κάλιο

Τα καρότα είναι καλή πηγή καλίου, το οποίο συμβάλλει στα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης καθώς και στην καλή λειτουργία των μυών και των νεύρων

Φυτικές ίνες

Oι φυτικές ίνες είναι γνωστές για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και, συγκεκριμένα, στα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Ποια είναι τα οφέλη στην υγεία μας απο την κατανάλωση καρότων

Η διατροφική αξία των καρότων τα καθιστά πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της καλής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Όραση

Η κατανάλωση καρότων είναι σχεδόν συνυφασμένη με την καλή όραση. Όχι άδικα, αφού το β καροτένιο που περιέχουν συμβάλλει σημαντικά στην καλή υγεία των οφθαλμών. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α στην οποία μετατρέπεται στον οργανισμό ευνοεί τη νυχτερινή όραση. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη του καρότου, συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης εκφύλισης ωχράς κηλίδας λόγω προχωρημένης ηλικίας.

το καρότο βοηθάει στην οραση

Πόσες θερμίδες έχει ενα καρότο και πως βοηθάει στον έλεγχο βάρους 

Ένα μεσαίου μεγέθους καρότο αποδίδει μόλις 25 θερμίδες, 6,7γρ υδατανθράκων και 1,7γρ φυτικών ινών. Λόγω χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες η κατανάλωση του μπορεί να συμβάλλει θετικά στον έλεγχο βάρους. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες και σάντουιτς, σε χυμούς, σε μαγειρευτά φαγητά, να καταναλωθεί ως σνακ ή ακόμα και σαν γλυκό. Δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με πολλές θερμίδες, προσφέρει γευστική ικανοποίηση και συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού.

θερμίδες καρότο

Δέρμα

Συχνά ακούμε πως το καλοκαίρι για να αποκτήσουμε ένα υγιές και ομοιόμορφο μαύρισμα πρέπει να φάμε πολλά καρότα. Πράγματι, το πλούσιο περιεχόμενο τους σε β-καροτένιο  μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ηλικαής ακτινοβολίας. Επιπλέον, ο συνδυασμός των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης Α ενισχύουν τη λάμψη του δέρματος και προσφέρουν αντιγηραντική προστασία.

Καρδιά

Η ποσότητα καλίου που περιέχουν τα καρότα μπορεί να συμβάλει θετικά στα φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επιπλέον, κάποιες μελέτες αναφέρουν πως η συστηματική κατανάλωση καρότων μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Αντικαρκινική δράση

Πλήθος επιστημονικών ερευνών υποστηρίζει την αντικαρκινική δράση των καρότων. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που παρουσιάζουν λόγω της πληθώρας φυτοχημικών που περιέχουν φέρεται να συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του πνεύμονα και ο καρκίνος του προστάτη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Χουρμάδες: Οφέλη, Θερμίδες, Διατροφική αξία και μια συνταγή

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Ελίνα Ασημακοπούλου ,Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc,  Καλύβια Ατττικής

Βιβλιογραφία:

Lindeboom GA. Geschichtliche Meilensteine in der Behandlung der Nachtblindheit [Historical milestones in the treatment of night blindness]. Clio Med. 1984;19(1-2):40-9. German. PMID: 6085992.

Nicolle C, Cardinault N, Aprikian O, Busserolles J, Grolier P, Rock E, Demigné C, Mazur A, Scalbert A, Amouroux P, Rémésy C. Effect of carrot intake on cholesterol metabolism and on antioxidant status in cholesterol-fed rat. Eur J Nutr. 2003 Oct;42(5):254-61. doi: 10.1007/s00394-003-0419-1. PMID: 14569406.

Potter AS, Foroudi S, Stamatikos A, Patil BS, Deyhim F. Drinking carrot juice increases total antioxidant status and decreases lipid peroxidation in adults. Nutr J. 2011 Sep 24;10:96. doi: 10.1186/1475-2891-10-96. PMID: 21943297; PMCID: PMC3192732.

Vainio H, Weiderpass E. Fruit and vegetables in cancer prevention. Nutr Cancer. 2006;54(1):111-42. doi: 10.1207/s15327914nc5401_13. PMID: 16800779.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media