Πεινάω συνέχεια: Γιατί συμβαίνει και πως να διαχειριστώ την πείνα μου
Υπάρχουν φορές που το στομάχι μας, μας δίνει λάθος εντολή ότι πεινάμε. Υπάρχουν φορές, που πεινάμε πραγματικά και δεν το καταλαβαίνουμε. Τι θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε για την πείνα και πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις;
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα αναλύσουμε τα είδη της πείνας και θα εξετάσουμε περιπτώσεις και τρόπους αντιμετώπισης.
Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος
Ποια είναι η πραγματική πείνα;
Η πραγματική πείνα είναι σταδιακή και εμφανίζεται κυρίως στο στομάχι. Το γουργουρητό που ακούμε είναι τα μηνύματα του προς εμάς πως έφτασε η ώρα του φαγητού. Η πραγματική πείνα εμφανίζεται κυρίως ανά 3-4 ώρες από το τελευταίο μας γεύμα ενώ αν δεν δώσουμε σημασία και μείνουμε νηστικοί μπορεί να νιώσουμε έλλειψη ενέργειας και ζαλάδα.
Μπορούμε να πούμε, πως σε αυτού του είδους την πείνα, οι επιλογές μας είναι συνειδητές με διάφορες επιλογές τροφίμων και με συγκεκριμένες ποσότητες. Μετά την κατανάλωση του γεύματος νιώθουμε κορεσμό καθώς έχουμε ικανοποιήσει το σώμα μας και το στομάχι μας και φυσικά δε νιώθουμε τύψεις.
Τι εννοούμε όταν λέμε συναισθηματική πείνα;
Εδώ έχουμε ξαφνική πείνα, εκεί που δεν σκεφτόμασταν το φαγητό, τώρα το κάνουμε. Μπορεί να προκληθεί από κάποιο γεγονός που μας συνέβη και μας στρέσαρε η μας στεναχώρησε. Συνήθως αφορά συγκεκριμένο φαγητό, γλυκό η αλμυρό και φυσικά δεν είναι μήνυμα από το στομάχι μας αλλά από τον εγκέφαλο μας. Θέλω να φάω γλυκό και θα το φάω!
Η συναισθηματική πείνα δεν είναι σταδιακή αλλά πρέπει να εκπληρωθεί εκείνη ακριβώς την ώρα που την νιώθουμε. Και φυσικά δεν νιώθουμε κορεσμό καθώς τρώμε υπερβολικά για να καλύψουμε τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε εκείνη την ώρα, ενώ μετά την κατανάλωση έρχονται οι ενοχές και οι τύψεις.
Πως μπορώ να τις ξεχωρίσω;
Πριν καταναλώσω ένα γεύμα, πρέπει να σκεφτώ αν πραγματικά πεινάω. Η σωματική πείνα έρχεται σταδιακά μετά από αρκετές ώρες από το τελευταίο μου γεύμα και σταματάει όταν φτάσω σε κορεσμό. Ενώ η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά ως ανάγκη για κατανάλωση συγκεκριμένου τροφίμου και δεν προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού αλλά το αίσθημα των τύψεων.
Γιατί πεινάω συνέχεια;
Έχετε νιώσει ποτέ να τρώτε και να μην χορταίνετε; Πάμε να δούμε κάποιους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό και πεινάτε συνέχεια :
Δεν τρώω αρκετή πρωτεΐνη
Όταν δεν καταναλώνω ζωικά τρόφιμα, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, αυγά, τότε δεν νιώθω το αίσθημα του κορεσμού καθώς η πρωτεΐνη είναι αυτή που μου δίνει την εντολή πως έχω χορτάσει και ετσι δεν πεινάω συνεχώς
Δεν κοιμάμαι αρκετά
Η λεπτίνη είναι η ορμόνη του λίπους. Όταν λοιπόν δεν κοιμόμαστε αρκετά τα επίπεδα της λεπτίνης να πέφτουν με αποτέλεσμα να μη νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού και να θέλουμε να φάμε ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, η έλλειψη ύπνου αυξάνει αντίστοιχα τα επίπεδα της γκρελίνης, ορμόνης της πείνας και έτσι συνδυαστικά με τη λεπτίνη να αυξάνεται και άλλο η πείνα μας.
Τρώμε συνέχεια επεξεργασμένες τροφές
Οι τροφές αυτές είναι φτωχές σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και έτσι εμείς συνεχίζουμε να τρώμε μέχρι να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες.
Τρώμε συχνά απλούς υδατάνθρακες
Το να τρώμε συνέχεια φρούτα, σοκολάτες, μέλι, ζάχαρη, μας προκαλεί μονίμως αύξηση της γλυκόζης του αίματος, με αποτέλεσμα να νιώθουμε εντονότερα το αίσθημα της πείνας.
Δεν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά
Τα λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στο αίσθημα του κορεσμού μας, και για αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε τέτοιες τροφές, όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια, κ.α.
Δεν πίνουμε αρκετό νερό
Πολλές φορές νιώθουμε δίψα αλλά εμείς νομίζουμε πως πεινάμε. Το σώμα μας παίρνει κάποιες ποσότητες νερού από τις τροφές και όχι μόνο από τα ροφήματα, για αυτό θα πρέπει να καταναλώνουμε αρκετό νερό μέσα στη μέρα μας.
Αλκοόλ
Πολλές φορές καταναλώνουμε θερμίδες από το ποτό και όχι από το φαγητό μας, με αποτέλεσμα τα υγρά να περνάνε πολύ γρήγορα από το στομάχι μας και δεν μας κρατάνε χορτάτους με αποτέλεσμα να πεινάμε συνέχεια.
Πεινάω συνέχεια από άγχος
το άγχος προκαλεί στο σώμα μας την αύξηση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες ,η οποία προάγει και αυτή το αίσθημα της πείνας και τη λαχτάρα για απλούς υδατάνθρακες. Επίσης, πολλές φορές η φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης με αποτέλεσμα να πεινάμε συνέχεια.
Παθολογικές καταστάσεις
Τέλος υπάρχουν κάποιες παθολογικές καταστάσεις που πολλές φορές μας κάνουν να τρώμε περισσότερο, όπως παθήσεις του θυρεοειδούς, ο διαβήτης, η φάση της εμμηνόπαυσης, κατάθλιψη, κ.α.
Πεινάω συνέχεια πριν την περίοδο;
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο πριν την περίοδο να έχουμε όρεξη για σοκολάτα. Που μπορεί να οφείλεται αυτό λοιπόν; Σύμφωνα με τις μελέτες, οι λιγούρες που νιώθουμε πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλονται σε διαταραχή των ορμονών.
Πιο συγκεκριμένα, η πτώση της προγεστερόνης και των οιστρογόνων πριν την περίοδο είναι αυτά που μας προκαλούν το αίσθημα της πείνας, ενώ ταυτόχρονα έχουμε και πτώση της ορμόνης της χαράς, της σεροτονίνης και αύξηση της κορτιζόλης. Αυτές οι εναλλαγές των ορμονών μας είναι υπεύθυνες για τις λιγούρες και την επιθυμίας της κατανάλωσης γλυκού.
Πως θα αντισταθούμε όμως σε αυτές τις λιγούρες;
Από μια έρευνα σχετικά με αυτό το θέμα, η μείωση του καφέ μια εβδομάδα πριν περίπου την έναρξης της περιόδου βοήθησε στη μη αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης. Επίσης, όπως αναφέραμε και παραπάνω , δεν πρέπει να καταναλώνουμε απλούς υδατάνθρακες σε μεγάλες ποσότητες και να καλό θα είναι να καταναλώνουμε αρκετή πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για να έχουμε το αίσθημα του κορεσμού.
Μία επιπλέον λύση είναι και το να ασκούμαστε που θα μας βοηθήσει σίγουρα να νιώσουμε πιο καλά ψυχολογικά. Και μην ξεχνάμε, μπορούμε εννοείται να καταναλώσουμε σοκολάτα εφόσον έχουμε λιγούρες, αλλά πάντα με μέτρο!
Γιατί νιώθουμε έντονη πείνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Οι ορμόνες μιας γυναίκας μπορεί να αλλάξουν τις διατροφικές της συνήθειες από μέρα σε μέρα. Η γεύση επηρεάζεται από τις ορμονικές αλλαγές που προκαλεί μια εγκυμοσύνη. Η αίσθηση της πείνας μπορεί να είναι η κίνηση του οργανισμού για να καλύψει τις επιπλέον ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κατά την εγκυμοσύνη για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
Το πιο διαδεδομένου σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι η πείνα. Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να τρώμε υγιεινά κατά τη διάρκεια της, να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να προσπαθούμε να μην καταναλώνουμε άσκοπα τρόφιμα.
Εννοείται πως θα καλύψουμε και κάποια στιγμή τη λιγούρα μας με κάτι που μας μυρίζει η μας ήρθε στο κεφάλι, αλλά σε γενικές γραμμές πρέπει να κρατάμε ένα ισορροπημένο διατροφολόγιο τόσο για την υγείας μας αλλά και για την υγεία του εμβρύου.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Διαισθητική διατροφή: Ετσι θα βάλεις τέλος στο συναισθηματικό φαγητό
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram