Άρθρωση του γόνατος: Ποσο βοηθάει η Χονδροϊτίνη και η Γλυκοζαμίνη;
Η άθληση αποδεδειγμένα αποτελεί το πιο φθηνό φάρμακο, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού χαρίζοντας υγεία και ευεξία. Με την συστηματική άσκηση διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, συμβάλλουμε στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, ενεργοποιούμε του μύες μας και προστατεύουμε έτσι το μυοσκελετικό μας σύστημα, αποβάλλουμε το στρες της καθημερινότητας, αλλάζει θετικά η ψυχολογία με αποτέλεσμα να βρίσκουμε ή να αντιμετωπίζουμε πιο εύκολα τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Όμως τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος τραυματισμός ή πόνος στις αρθρώσεις μας, μας αναγκάζει να απέχουμε από την άθλησή μας;
Οι χρόνια ασκούμενοι – αθλητές έχουν φθορές στις αρθρώσεις τους με το πέρας του χρόνου; Απλές καθημερινές συνήθειες όπως το ανέβασμα σκάλας ή το σήκωμα από μια καρέκλα ή ένας μικρός περίπατος για κάποιους μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο λόγω εμφάνισης πόνου στις αρθρώσεις. Η χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη ως διατροφικό συμπληρώμα βοηθά στην βελτίωση και πρόληψη των αρθρικών πόνων;
Αρθρωση του γόνατος
Η άρθρωση του γόνατος αποτελεί μια από τις κύριες αρθρώσεις κίνησης του κάτω άκρου. Επιπροσθέτως, ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει την άρθρωση αυτή καθώς η καθιστική ζωή και το αυξημένο βάρος σε συνδυασμό με την ολοένα και λιγότερη φυσική δραστηριότητα κάνουν την άρθρωση περισσότερο ευάλωτη και ευαίσθητη (Chhabra, et al. 2001). Το τρέξιμο με λάθος βηματισμό ή ρυθμό και σε άσχημο έδαφος που δεν απορροφά τους κραδασμούς σε συνδυασμό με αυξημένο βάρος φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την άρθρωση του γόνατος αλλά και του ισχίου με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου (Luedke et al., 2016).
Παθήσεις στο γόνατο
Επίσης, η πιο γνωστή πάθηση των γονάτων, η οστεοαρθρίτιδα, χαρακτηρίζεται από προοδευτική υποβάθμιση του χόνδρου, σκλήρυνση των κάτω χόνδρων οστών και σχηματισμό οστεόφυτων, αποτελεί την πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας καθώς επηρεάζει το 10% των ανδρών και το 18 % των γυναικών άνω των 60 ετών παγκοσμίως (Glyn-Jones S, et al, 2015, Lotz M, et al, 2013).
Διατροφή και άσκηση
Μέσω της διατροφής αλλά και τις άσκησης μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να προστατεύουμε τις αρθρώσεις μας με σκοπό να καθυστερήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης κάποιας φλεγμονής. Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι άτομα που τρέχουν κατά μέσο όρο 3 ώρες εβδομαδιαίως και κάνουν ήπιας μορφής άσκηση με αντιστάσεις έχουν δυνατότερα οστά και αρθρώσεις και μειωμένα επίπεδα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας σε σχέση με άτομα που κάνουν μαραθώνιες προπονήσεις ή υπερπροσπάθειες με αντιστάσεις (Foster et al, 1979).
Επιπροσθέτως, με την λήψη MCTs και ω3 λιπαρών οξέων (MacLean et al, 2004) μέσω της διατροφής, καταναλώνοντας δηλαδή τροφές όπως λιπαρά ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά, (σκουμπρί, σαρδέλες, σολομό), αβοκάντο που είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδης ιδιότητες, ελαιόλαδο υψηλό σε ωφέλιμα λιπαρά αλλά και μαύρη σοκολάτα λόγω των πολυφαινολών που εμποδίζουν τον σχηματισμό θρόμβων και φλεγμονών (Brand-Miller et al, 2003, Gruendel et al, 2007, Buitrago-Lopez et al, 2001) παρέχουμε την δυνατότητα στον οργανισμό μας να χρησιμοποιεί υλικά που συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία του οργανισμού αλλά και των αρθρώσεων.
Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για την υγιεια των αρθρώσεων
Σημαντική φαίνεται ότι είναι η συμβολή στην υγεία των αρθρώσεων με την συνδυαστική λήψη μέσω διατροφικού σκευάσματος της γλυκοζαμίνης – χονδροϊτίνης. Η γλυκοζαμίνη είναι μια φυσική ουσία που ανευρίσκεται στον οργανισμό καθώς έχει την δυνατότητα να την συνθέτει από την ένωση με γλυκόζη και του αμινοξύ γλουταμίνη (Cermak et al, 2013). Η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται μέσα και γύρω από τα κύτταρα του χόνδρου.
Η γλυκοζαμίνη είναι ένα αμινο-σάκχαρο που παράγει και διανέμει ο οργανισμός σε χόνδρους και άλλους συνδετικούς ιστούς και η θειική χονδροϊτίνη είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που βοηθά τον χόνδρο να συγκρατεί νερό.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η γλυκοζαμίνη και η θειική χονδροϊτίνη πωλούνται ως συμπληρώματα διατροφής, τα οποία ρυθμίζονται ως τρόφιμα και όχι ως φάρμακα (nutraceuticals). Σύμφωνα με τις μελέτες των Hathcock & Shao (2006) η ημερήσια δόση των 1500 mg για την θειική γλυκοζαμίνη και των 1200 mg για την θειική χονδροϊτίνη είναι αναγκαίες για την βελτίωση – θεραπεία των συμπτωμάτων πόνου του χόνδρου του γονάτου.
Συμπέρασμα
Η λήψη διατροφικού σκευάσματος χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην μείωση της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας αποτρέποντας την αραίωση του χόνδρου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση του πόνου. Όσον αφορά τον αθλητικό πληθυσμό, δεν είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ότι η μακροχρόνια λήψη ενός τέτοιου διατροφικού σκευάσματος αν συμβάλλει θετικά στην πρόληψη παθήσεων των αρθρώσεων καθώς επίσης δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί η λήψη του διατροφικού σκευάσματος ως μια εναλλακτική θεραπεία.
Ατομικά χαρακτηριστικά, προδιαθεσικοί παράγοντες, ιστορικό τραυματισμών παίζουν ρόλο στην εξατομίκευση και αξιολόγηση της θεραπείας.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Δημήτριος Δραγούμης , Γυμναστής – Διατροφολόγος , Θεσσαλονίκη
Βιβλιογραφία
Brand-Miller J., Holt SH., de Jong V., Petocz P. (2003) Cocoa powder increases postprandial insulinemia in lean young adults. The Journal Nutrition, 133:3149–3152
Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH, (2011). Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ.; 343: d4488. [PubMed: 21875885]
Cermak NM, Van Loon LJ., (2013). The use of carbohydrates during exercise as an ergogenic aid. Sports Med.;43(11):1139-1155.
Chhabra A., Elliott C. C., Miller M. D. Normal anatomy and biomechanics of the knee. Sports Medicine and Arthroscopy Review. 2001;9(3):166–177. doi: 10.1097/00132585-200107000-00002.
Foster C, Costill DL, Fink WJ. (1979). Effects of preexercise feedings on endurance performance. Med Sci Sports;11(1):1–5.
Glyn-Jones S, Palmer AJ, Agricola R, et al. Osteoarthritis. Lancet. 2015; 386(9991):376–87.
Gruendel, S., Otto, B., Garcia, A.L., Wagner, K., Mueller, C., Weickert, M.O., Heldwein, W., Koebnick, C. (2007). Carob pulp preparation rich in insoluble dietary fibre and polyphenols increases plasma glucose and serum insulin responses in combination with a glucose load in humans. The British Journal of Nutrition, 98:101–105
Hathcock, J.N. & Shao, A. (2006) Risk Assessment for Glucosamine and Chondroitin Sulfate. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 47, 78-83.
Lotz M, Martel-Pelletier J, Christiansen C, et al. Value of biomarkers in osteoarthritis: current status and perspectives. Ann Rheum Dis. 2013;72(11): 1756–63.
Luedke L, Heiderscheit B, Williams B, Rauh M. Influence of step rate on shin injury and anterior knee pain in high school runners. Med Sci Sports Exerc. 2016;48:1244-1250.
MacLean CH, Mojica WA, Morton SC, Pencharz J, Garland RH, et al. 2004. Effects of omega-3 fatty acids on lipids and glycemic control in type II diabetes and the metabolic syndrome and on inflammatory bowel disease, rheumatoid arthritis, renal disease, systemic lupus erythematosus, and osteoporosis: summary. Evid. Rep. Technol. Assess. (Summ.) 89:1–4