Αρχική Blog Υγεία Κλινικές οδηγίες πρόληψης του Καρκίνου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)
Κλινικές οδηγίες πρόληψης του Καρκίνου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

Κλινικές οδηγίες πρόληψης του Καρκίνου σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO)

Περίπου το 30-50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου είναι αποτρέψιμες.  Η πρόληψη του καρκίνου αποτελεί τον πιο οικονομικό και αποδοτικό τρόπο για την διαχείριση του. Εθνικά προγράμματα ενημέρωσης και αντίστοιχες πολιτικές πρέπει να εφαρμοσθούν για να μειωθεί η έκθεση σε παράγοντες κινδύνου νόσησης και για την πληροφόρηση των πολιτών ώστε να υιοθετηθούν οι κατάλληλες πρακτικές για προαγωγή της δημόσιας υγείας.

  1. Αποφυγή καπνίσματος
    Το κάπνισμα αποτελεί τον μοναδικό και πιο σημαντικό προληπτικό παράγοντα για θνησιμότητα από καρκίνο καθώς σκοτώνει 6 εκ ανθρώπους κάθε χρόνο από καρκίνο είτε από άλλες ασθένειες. Ο καπνός του τσιγάρου εμπεριέχει πάνω από 7000 χημικές ουσίες εκ των οποίων τουλάχιστον οι 250 είναι βλαβερές και οι 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
  2. Τακτική άσκηση, σωστή διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού βάρους
    Η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μαζί με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η παχυσαρκία συσχετίζεται με καρκίνο του οισοφάγου, του εντέρου, του μαστού, του ενδομητρίου και των νεφρών. Η συχνή και υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ανεξάρτητο προστατευτικό ρόλο ενάντια σε πολλές μορφές της νόσου.
  3. Αποφυγή αυξημένης χρήσης αλκοόλ
    Το αλκοόλ είναι παράγοντας κίνδυνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου όπως της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, οισοφάγου, του ήπατος, του εντέρου και του μαστού. Ο κίνδυνος είναι ευθέως ανάλογος με την χρήση συνεπώς μεγαλύτερη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης.
  4. Αποφυγή Λοιμώξεων-Εμβολιασμός
    Το 2012 το 15% όλων των καρκίνων αποδόθηκε σε λοιμωξιογόνους παράγοντες όπως το Helicobacter pylori , τον HPV, την ηπατίτιδα Β/C και τον ιό Epstein Barr. Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε απο 5% σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νεα Ζηλανδία και οι Η.Π.Α εως 50% σε χώρες της Αφρικής. Τα 2/3 αυτών των καρκίνων συμβαίνουν σε υποανάπτυκτες χώρες. Τα εμβόλια για ηπατίτιδα Β και κάποιους τύπους του HPV είναι διαθέσιμες και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος και του τραχήλου της μήτρας.
  5. Αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνα
    Θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεση σε μίγματα και καρκινογόνους παράγοντες όπως το βενζόλιο, οι αρωματικές αμίνες και τα PCBs.
  6. Προστασία από την ακτινοβολία
    Ο κίνδυνος από την ακτινοβολία αυξάνεται όταν η έκθεση συμβαίνει σε μικρή ηλικία και όταν το ποσό έκθεσης είναι μεγαλύτερο. Η υπεριώδης ακτινοβολία (παρατεταμένη έκθεση σε ήλιο) είναι καρκινογόνα για τους ανθρώπους και ο τρόπος για πρόληψη του καρκίνου είναι η χρήση αντηλιακού η προστατευτικού ρουχισμού.

Μιχαηλίδης Αυγερινός-Ρωμανός – Φυσικοθεραπευτής

ΠΗΓΕΣ:

  1. https://www.who.int/cancer/prevention/en/
  2. https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/the-10-commandments-of-cancer-prevention

 

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media