Τα λάθη που κάνουν όσοι θέλουν να αδυνατίσουν κάθε αρχή της χρονιάς
Νέα χρονιά, νέοι στόχοι. Για πολλούς η αρχή ακόμα μιας προσπάθειας να προετοιμάσουν σιγά – σιγά το σώμα τους για να υποδεχθούν το καλοκαίρι με λιγότερα κιλά. Αρκετοί, με σκληρή προσπάθεια, πετυχαίνουν τον στόχο τους, οι περισσότεροι, όμως, δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού πέφτουν σε παγίδες και λάθη.
Ακολουθούν τα 5 πιο διαδεδομένα λάθη που κάνουν όσοι αποφασίζουν να μεταμορφώσουν το σώμα τους, αμέσως μετά την κραιπάλη των γιορτών και αφού κατανάλωσαν κιλά κουραμπιέδων και μελομακάρονων και ήπιαν όσο άντεχαν σε αλκοόλ.
Οι εξωπραγματικοί στόχοι
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι τον Ιανουάριο είναι ότι βάζουν μη ρεαλιστικούς στόχους.Το πώς θέλεις να καταλήξεις στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για τη μορφή του σώματος. Έτσι, αν, για παράδειγμα, είσαι 45 ετών και το 30% του σώματός σου είναι λίπος, το να προσπαθήσεις να χάσεις 20% λίπους σε 10 εβδομάδες είναι κάπως αδύνατο και ένα πλάνο καταδικασμένο να αποτύχει. Τέτοιοι υπεραισιόδοξοι στόχοι δεν είναι σπάνιοι, ειδικά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου αφού έχει έρθει η συνειδητοποίηση σχετικά με την ασυδοσία που έγινε κατά τη διάρκεια των γιορτών. Αντίθετα, πιο εφικτός στόχος είναι η απώλεια του 8-10% του σωματικού λίπους, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Αν χάνεις κάθε εβδομάδα περίπου 1%, τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
Η έλλειψη σχεδίου
Το ρητό λέει «αν αποτύχεις στο να δημιουργήσεις σχέδιο, σχεδιάζεις να αποτύχεις». Και ταιριάζει «γάντι» σε στόχους που έχουν να κάνουν με την αλλαγή του σώματος. Το λάθος που κάνουν πολλοί ξεκινά την Πρωτοχρονιά θέτοντας μη ρεαλιστικούς στόχους, όπως σου είπαμε και παραπάνω. Το να ξεκινήσεις, λοιπόν, μια αυστηρή δίαιτα ή να λιώνεις στο γυμναστήριο είναι κάτι που μπορείς να αντέξεις τις πρώτες εβδομάδες, όταν το κίνητρο σου δεν είναι ακόμη ισχυρό. Στην πορεία, όμως, το πιο πιθανό είναι να εξαντληθείς και να τα παρατήσεις. Είναι προτιμότερο, επομένως, να ξεκινήσεις να κάνεις τα ελάχιστα που απαιτούνται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ένα αρκετά λειτουργικό πλάνο περιλαμβάνει άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα, 10.000 βήματα σε ημερήσια βάση, κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων συνολικά 3-5 φορές την εβδομάδα αλλά και 3-4 λίτρα νερό την ημέρα.
Η αποτυχία στο πρώτο εμπόδιο
Κανείς δεν είναι τέλειος και τα λάθη είναι πάντα μες στο πρόγραμμα. Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι θαμώνες του γυμναστηρίου θα βγουν εκτός αυτού κάποια στιγμή. Το κλειδί, όμως, είναι στο πώς το διαχειρίζεσαι και τι κάνεις μετά από μερικές ατασθαλίες. Οι άνθρωποι με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι αυτοί που μπορεί να ξεφεύγουν σε ένα γεύμα, αλλά επανέρχονται στην διατροφή τους στο αμέσως επόμενο. Να θυμάσαι ότι δεν θα πάρεις ιδιαίτερο βάρος αν κάνεις μια μικρή παρασπονδία σε κάποιο γεύμα. Αν όμως το ένα γίνει επτά, τότε μην εκπλαγείς αν το σώμα σου αρχίσει πάλι να φουσκώνει.
Οι δίαιτες εξπρές
Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας που οι δίαιτες εξπρές, για λόγους που αναλύσαμε παραπάνω, μπαίνουν όλο και περισσότερο στη συζήτηση. Η αναζήτηση για την τελευταία, γρήγορη, αυτή που είναι μέσα στις κορυφαίες και υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους είναι γεγονός. Ωστόσο, αυτή η αναζήτηση, για την «καλύτερη» έχει οδηγήσει στην άνοδο της δημοτικότητας μιας σειράς διαιτητικών προγραμμάτων με κύριο χαρακτηριστικό τη στέρηση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι δίαιτες με υγρά, που πλέον έχουν εμπορευματοποιηθεί πλήρως. Αυτές, λοιπόν, έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά: Εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες (από 400 έως στην καλύτερη 800 την ημέρα) και συγκεκριμένα ροφήματα και σούπες. Ανάλογα, επίσης, με το στάδιο της δίαιτας κάποιοι ίσως να μπορέσουν να έχουν και ένα γεύμα με στέρεη τροφή μέσα στην ημέρα. Θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε ένα ολόκληρο άρθρο στα προβλήματα που προκαλούν οι συγκεκριμένες αλλά δε θα το κάνουμε. Απλά θα σου πούμε ότι αποτελούν συνταγή για μαζική πρόσληψη του χαμένου βάρους, καταστροφή της πεπτικής και της ορμονικής λειτουργίας.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook και στο Instagram.
Μην σκέφτεσαι το πέρυσι
Όλα αυτά τα λάθη έχουν κάτι κοινό. Περιστρέφονται γύρω από βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα. Για να έχουν ασφάλεια, η δίαιτα και η προπόνηση, αντίστοιχα, θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που ο οργανισμός δεν στερείται και δεν εξουθενώνεται. Και εσύ ως αποτέλεσμα δε χάνεις το αρχικό σου κίνητρο. Σκέψου σε τι κατάσταση ήσουν πέρσι τέτοια μέρα και αντί να προσπαθείς να τα κάνεις όλα άμεσα, ίσως θα ήταν προτιμότερο να βάλεις μικρούς στόχους. Για να τους πετυχαίνεις σταδιακά και να παίρνεις extra κίνητρο.
Πηγή: gr.askmen.com
Φώτο : Purgym – Ρέντης