Ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι για αύξηση μυών;
Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Αmerican Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι τα άτομα που καταναλώνουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης από ολόκληρα αυγά ή από το ασπράδι των αυγών, έπειτα από άσκηση αντίστασης μπορεί να διαφέρουν δραματικά όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο οι μύες τους φτιάχνουν πρωτεΐνες κατά την περίοδο μετά την προπόνηση.
Στη μελέτη 10 νέοι άνδρες άσκησαν ένα μόνο αγώνισμα αντοχής και έπειτα κατανάλωσαν ολόκληρα αυγά ή μόνο το ασπράδι τους τα οποία περιέχουν 18 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες έλαβαν εγχύσεις αμινοξέων, λευκίνης και φαινυλαλανίνης.
Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να διατηρήσουν και να μετρήσουν με ακρίβεια τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα και του μύες των συμμετεχόντων. Τα αυγά που χρησιμοποιήθηκαν επισημάνθηκαν ισοτοπικά με λευκίνη. Αυτό επέτρεψε την ακριβή παρακολούθηση για το που κατέληξαν τα αμινοξέα των τροφών μετά την κατάποση τους από τους συμμετέχοντες.
Οι ερευνητές πήραν επανειλημμένα δείγματα βιοψίας αίματος και μυών για να μπορέσουν να αξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα αμινοξέα που προέρχονταν απο τα αυγά παρουσιάζονταν στο αίμα και τη σύνθεση πρωτεϊνών στου μύες πριν και μετά την άσκησηκαι την κατανάλωση.
Οι κρόκοι περιέχουν επίσης πρωτεΐνες μαζί με τα υπόλοιπα βασικά θρεπτικά συστατικά αλλά και άλλα συστατικά τροφίμων που δεν περιέχονται στα ασπράδια των αυγών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ολόκληρου αυγού ή μόνο των ασπραδιών είχε ως αποτέλεσμα το 60-70 % των αμινοξέων να είναι διαθέσιμα στο αίμα,γεγονός που υποδηλώνει ότι η λήψη πρωτεΐνης από ολόκληρο αυγό ή από τα ασπράδια των αυγών δεν έχει καμία διαφορά. Ωστόσο ,όταν οι ερευνητές μέτρησαν άμεσα τη σύνθεση πρωτεινών στους μύες βρήκαν μια πολύ διαφορετική απάντηση.
‘Είδαμε ότι η κατάποση ολόκληρων αυγών αμέσως μετά την άσκηση αντοχής είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη σύνθεση μυών-πρωτεϊνών σε σχέση με την κατάποση των άσπρων των αυγών’ δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Nicholas Burd ,καθηγητής Κινησιολογίας και Κοινωνικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.
Αυτή η εργασία δείχνει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης αυγών στη φυσική μήτρα της έχει ένα μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση μεμονωμένης πρωτεΐνης από την ίδια πηγή.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Πηγή : logodiatrofis