Είναι γνωστό πως οι μπανάνες κάνουν καλό στον οργανισμό μας και βελτιώνουν την άμυνά του. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως οι ώριμες μαυρισμένες μπανάνες, γεμάτες μαύρες κηλίδες έχουν αντικαρκινική προστασία.
Η εντελώς ώριμη μπανάνα, με τις μαύρες κηλίδες στο κίτρινο φλοιό της, παράγει μια ουσία που ονομάζεται TNF (παράγοντας νέκρωσης όγκων), η οποία έχει την ικανότητα να καταπολεμά τα μη φυσιολογικά κύτταρα, σύμφωνα με ιαπωνική επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Senji. Το TMF αυξάνει επιτυχώς την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι μπανάνες που έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο των πολλαπλών σκοτεινών κηλίδων στο δέρμα έχουν μεγάλο ποσοστό του TNF. Πιστεύεται ότι είναι 8 φορές πιο αποτελεσματικές στην ενίσχυση των λευκών αιμοσφαιρίων από τις πράσινες μπανάνες ή τις φρέσκες, χωρίς τις μαύρες κηλίδες ή τα μπαλώματα στη φλούδα.
Η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η δραστηριότητα της μπανάνας είναι παρόμοια με τη δραστηριότητα της λεντινάνη. Η λεντινάνη είναι μια χημική ανοσοδιεγερτική ουσία που χορηγείται ενδοφλεβίως ως αντικαρκινικός παράγοντας. Έτσι, η ωρίμανση της μπανάνας μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας κατά του καρκίνου επειδή διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και αποτρέπει μετάλλαξη τους.
Επιπλέον, οι μαυρισμένες μπανάνες, και γενικά οι μπανάνες, κάνουν καλό στις καούρες καθώς είναι ένα φυσικό αντιόξινο. Χωνεύονται εύκολα και ως εκ τούτου καταπραΰνουν το στομάχι. Συνεπώς, κάθε φορά που νιώθετε καούρα, φάτε μια μπανάνα αντί να πάρετε κάποιο φάρμακο.
Τρίτον, οι μπανάνες ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσια πηγή καλίου και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Τέταρτον, καταπολεμούν την κατάθλιψη καθώς περιέχουν την τρυπτοφάνη που ανήκει στα αμινοξέα. Το σώμα μας χρησιμοποιεί την εν λόγω ουσία για την παραγωγή της σεροτονίνης, ένα νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης. Οι μπανάνες μας βοηθάνε να είμαστε ήρεμοι και να κοιμόμαστε πιο εύκολα.
Πέμπτον οι μαυρισμένες μπανάνες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Οι μπανάνες διευκολύνουν την “κίνηση” στο έντερο λόγων των ινών τους. Έκτον, η ύπαρξη καλίου αποτρέπει, επίσης, τους μυς μας από τις κράμπες ενώ ενισχύουν την σωματική μας αντοχή και μας δίνουν ενέργεια. Ακόμα, η μπανάνα χρησιμοποιείται ως διαιτητικό τρόφιμο από εντερικές διαταραχές όπως το έλκος, εξαιτίας της μαλακής υφής και απαλότητα της. Είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς άγχος στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξουδετερώνει επίσης την υπερβολική οξύτητα και μειώνει τον ερεθισμό με επικάλυψη των βλεννογόνου του στομαχιού.
Επίσης, λόγω του υψηλού σιδήρου μπορεί να τονώσει την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης στο αίμα και έτσι βοηθά σε περιπτώσεις αναιμίας, ενώ τέλος, η βιταμίνη B6 που περιέχει ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, εξισορροπεί τη συνολική σας διάθεση και μειώνει τον πόνο της περιόδου.
Σημειώνεται πως το πείραμα που πραγματοποιήθηκε από τους Ιάπωνες επιστήμονες ασχολήθηκε με διάφορα ώριμα φρούτα, όπως μπανάνα, μήλο, σταφύλι, λωτός, αχλάδι, καρπούζι και ανανά.Όλα τα φρούτα συγκρίθηκαν με την μπανάνα και εκείνη έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Πηγή : news247