Χημική δίαιτα: Τι είναι και τι αποτελέσματα θα δω
Έχουμε ακούσει σίγουρα ή έχουμε κάνει σίγουρα κάποια δίαιτα από το ίντερνετ ή κάποια που μας είπε κάποιος γνωστός. Υπάρχουν πολλές επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και σωστές. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και η χημική δίαιτα, πολύ διαδεδομένη για γρήγορα αποτελέσματα. Μια χημική δίαιτα εστιάζει στη βραχυπρόθεσμη και γρήγορη απώλεια βάρους.
Γράφει η Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος
Τι είναι όμως η χημική δίαιτα;
Οι χημικές δίαιτες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνη ενώ είναι φτωχές σε υδατάνθρακες. Το αποτέλεσμα τους είναι να δημιουργούν συγκεκριμένες αντιδράσεις στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα το σχηματισμό κετονικών σωμάτων, εξού και η ονομασία τους ως «κετογονικές δίαιτες». Εννοείται πως αυτές οι δίαιτες είναι και υποθερμιδικές μαζί με τον περιορισμό των τροφίμων.
Πως λειτουργεί;
Όταν ο οργανισμός δεν καταναλώνει υδατάνθρακα, έχουμε σταδιακή μείωση της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο πλάσμα με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τις αποθήκες του λιπώδους ιστού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοί να χρησιμοποιούν το λίπος σαν πηγή ενέργειας.
Η πορεία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και η γλυκονεογένεση, δηλαδή η σύνθεση γλυκογόνου από τη γλυκόζη, θα πρέπει να ξεκινήσει. Εφόσον δεν υπάρχουν αποθέματα γλυκόζης, έρχεται να βοηθήσει η λυπόλυση, η διάσπαση των τριγλυκεριδίων σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Η γλυκερόλη λοιπόν, παίρνει τη θέση της γλυκόζης για την παραγωγή γλυκογόνου. Όλο αυτό, αν το πάρουμε σωματικά, σημαίνει πως με τη χημική δίαιτα ο οργανισμός χρησιμοποιεί το λίπος για πρώτη πηγή ενέργειας, άρα έχω απώλεια βάρους.
Τι περιλαμβάνει μια χημική δίαιτα;
- Μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, αγγούρι, μανιτάρια, μελιτζάνα, χόρτα, σπανάκι, ντομάτα, κολοκύθια)
- Κρέας και κοτόπουλο
- Ψάρι και θαλασσινά
- Αυγά
- Ελαιόλαδο και ελιές
- Ξηροί καρποί και βούτυρο ξηρών καρπών
- Αβοκάντο
- Κίτρινο τυρί
Τι δεν περιλαμβάνει μια χημική δίαιτα;
- Φρούτα (οι περισσότερες δεν τα επιτρέπουν καθόλου)
- Γάλα και γαλακτοκομικά σε περιορισμένη ποσότητα
- Δημητριακά, όπως ρύζι, ψωμί, μακαρόνια
- Αμυλούχα λαχανικά (πατάτα, γλυκοπατάτα, καλαμπόκι)
- Όσπρια
- Γλυκά και ζάχαρη
Είναι καλή η χημική δίαιτα για απώλεια βάρους;
Η χημική δίαιτα είπαμε πως θεωρείται πολύ αποτελεσματική για ταχεία απώλεια βάρους. Το αποτέλεσμα στην ουσία είναι λόγω του μεγάλου θερμιδικού περιορισμού. Το να περιορίσουμε τον υδατάνθρακα αυτόματα μειώνουμε και τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Επίσης, μην ξεχνάμε πως ένα γεύμα σε μια χημική δίαιτα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, που μας χορταίνουν πολύ με λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.
Διατροφικές ελλείψεις
Η χημική δίαιτα, όπως και όλες οι περιοριστικές δίαιτες, μπορεί να προκαλέσει απώλειες σε θρεπτικά συστατικά. Ο περιορισμός των υδατανθράκων προκαλεί μειωμένη πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Επίσης, το μαγνήσιο και η Β3 βρίσκονται στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τέλος, καθώς η κατανάλωση φρούτων περιορίζεται, έχουμε μείωση και όλων των βιταμινών που παίρνουμε από αυτά.
Μειονεκτήματα της χημικής δίαιτας
Στη χημική δίαιτα έχουμε αυξημένη παραγωγή κετονικών σωμάτων. Αυτά τα σώματα μπορεί να διαταράξουν την οξεοβασική ισορροπία και να οδηγήσουν σε κετοξέωση, έλλειψη ινσουλίνης που οφείλεται στην έλλειψη γλυκόζης. Είναι πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη ακόμα και σε θάνατο.
Η χημική δίαιτα είναι πλούσια σε λίπη και κυρίως σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη. Άρα, θεωρείται ανθυγιεινή.
Επίσης, μια χημική δίαιτα είναι δύσκολο να ακολουθηθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των μειωμένων επιλογών στα τρόφιμα. Είναι, λοιπόν, πολύ εύκολο όσα κιλά χαθούν σε γρήγορο χρονικό διάστημα να ληφθούν ξανά πίσω πολύ άμεσα.
Στο προηγούμενο έχουμε να συμπληρώσουμε και τη μείωση του βασικού μεταβολισμού που παρατηρείται μετά την πρώτη απώλεια. Φυσικά έπειτα δυσκολευόμαστε να συνεχίσουμε την απώλεια βάρους.
Ένα ακόμα μειονέκτημα της χημικής δίαιτας είναι η πολύ μικρή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά, κατά συνέπεια σε φυτικές ίνες που οδηγεί σε δυσκοιλιότητα.
Τέλος, μην ξεχνάμε πως η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας. Άρα, όταν στερούμαστε τη γλυκόζη και τον υδατάνθρακα, έχουμε μειωμένη ενέργεια με αποτέλεσμα να νιώθουμε ατονία, να μην μπορούμε να κοιμηθούμε ή να νιώσουμε ξεκούραστοι. Σε άτομα που αθλούνται ένα παραπάνω, αφού είναι πολύ σημαντική η ενέργεια, με αποτέλεσμα η έλλειψη της γλυκόζης να οδηγήσει σε ναυτίες ακόμα και σε λιποθυμικά επεισόδια.
Συμπερασματικά να πούμε πως πάντα τέτοιες δίαιτες καλό θα είναι να γίνονται με την καθοδήγηση του διατροφολόγου, για συγκεκριμένο σκοπό που κρίνει ο ειδικός ότι είναι ο σωστός. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η χημική δίαιτα είναι πολύ περιοριστική και δεν μπορεί να ακολουθείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram