Τραχανάς: Διατροφική αξία, θερμίδες και μία τέλεια συνταγή
Ο τραχανάς αποτελεί παραδοσιακό τρόφιμο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν διαφορετικά είδη τραχανά, γλυκός, ξινός, ακόμη και νηστίσιμος/vegan, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται.
Ο τραχανάς μπορεί να είναι σε σχήμα μεγάλων ή μικρών κόκκων, ή σε σχήμα χάχλας (σαν βάρκα ή φωλιά).
Πώς φτιάχνεται;
Για την κλασσική συνταγή χρησιμοποιείται γάλα ή ξινόγαλα (για τον ξινό τραχανά) και αλεύρι είτε με σιμιγδάλι ή πλιγούρι. Μπορεί να καταναλωθεί και από χορτοφάγους. Μερικές συνταγές προσθέτουν και λαχανικά και μπαχαρικά.
Το μείγμα που φτιάχνεται κοσκινίζεται και αποξηραίνεται, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική γεύση και την διατηρησιμότητα του. Ο τραχανάς διατηρείται ιδανικά σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο ή σε σκιερό μέρος.
Ποσες θερμίδες έχει και ποια είναι η διατροφική αξία του τραχανά;
Ο τραχανάς έχει κοντά στις 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 53 γραμμάρια υδατανθράκων, 12 γραμμάρια λιπαρών και 16 γραμμάρια πρωτεΐνης, και 1 γραμμάριο φυτικών ινών.
Χάρη στο γάλα που περιέχει ο τραχανάς αποτελεί πηγή ασβεστίου, ενώ περιέχει και μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο και χρώμιο.
Πώς καταναλώνεται;
Σε γενικές γραμμές, ο τραχανάς αποτελεί ένα κλασσικό πιάτο comfort food στην Ελλάδα.
Ο τραχανάς συνήθως μαγειρεύεται με νερό ή γάλα σε σούπα, ενώ μπορεί να γίνει και πηχτός με λαχανικά και μανιτάρια ως τραχανώτο (αντίστοιχα με το ριζότο). Οι χάχλες πέρα από το ότι μπορούν να θρυμματιστούν και να γίνουν σούπα, μπορούν να γεμιστούν με λαχανικά και τυρί και να ψηθούν στο φούρνο.
Μπορεί κάποιος να φάει τραχανά ενώ είναι σε πρόγραμμα απώλειας βάρους;
Αν και πολλοί θεωρούν ότι ο τραχανάς “παχαίνει” αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για γεύμα, ειδικά αν συνοδευτεί με πηγή πρωτεΐνης, όπως τυρί φέτα, γιαούρτι, ή βραστό κοτόπουλο ή ψάρι, και φυσικά σαλάτα ή βραστά λαχανικά.
Συνταγή: Τραχανάς με ντομάτα & φέτα
Υλικά για 2 μερίδες
- 1 φλ. Τραχανά
- 5 φλ νερό
- 1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Βασιλικό σε σκόνη
- Τυρί φέτα
Εκτέλεση
- Βάζουμε το νερό με τον τραχανά και τη ντομάτα να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά.
- Αφού βράσει ο τραχανάς και μαλακώσει, ρίχνουμε πιπέρι και λίγο βασιλικό, και δοκιμάζοντας προσθέτουμε λιγο αλάτι ή επιπλέον πιπέρι και βασιλικό.
- Σερβίρουμε με τυρί φέτα και ωμό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ρεβίθια : Διατροφική αξία, θερμίδες και μία συνταγή για σούπα
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram