Γαστρεντερίτιδα και διατροφή: Τι να τρώμε και τι όχι
H γαστρεντερίτιδα είναι μία λοίμωξη του εντέρου ή του στομάχου. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν έως 3 ημέρες και η διατροφή μας θέλει προσοχή. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
Συμπτώματα γαστρεντερίτιδας
- Διάρροια
- Ναυτία, εμετός
- Κράμπες στην κοιλιακή χώρα
- Πυρετός
- Μυϊκοί πόνοι
- Πονοκέφαλος.
Γράφει η Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος, Λάρισα
Σκοπός της δίαιτας για τη γαστρεντερίτιδα είναι να ανακουφίσει από τα συμπτώματα αλλά και στην αφυδάτωση. Παλιότερα οι ειδικοί σύστηναν ασιτία για 24 ώρες.
Η δίαιτα BRAT (πήρε το όνομά της από τις λέξεις ψωμί, ρύζι, μήλο μπανάνα) είναι η δίαιτα που χρησιμοποιούμε για λίγες ημέρες ώστε να αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και την αφυδάτωση. Δεν συστήνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία) και φυτικές ίνες.
Τα τελευταία χρόνια αποφεύγουμε την στερητική δίαιτα BRAT και φροντίζουμε η διατροφή περιέχει μαλακές τροφές για 2-3 ημέρες κι επαρκή ενυδάτωση μέχρι να αποκατασταθούν τα συμπτώματα της διάρροιας ή του εμετού.
Ενυδάτωση
Πως θα καταλάβω ότι έχω αφυδατωθεί λόγω γαστρεντερίτιδας; Παρουσιάζω:
- Ξηροστομία
- Δίψα
- Μη συχνή ούρηση
- Κόπωση
- Αδυναμία ή και ζάλη.
Τι κάνουμε λοιπόν ώστε να ενυδατωθούμε;
- Πίνουμε μικρές γουλιές νερό (οι μεγάλες ποσότητες εντείνουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας),
- Ο πάγος θα μας βοηθήσει να ενυδατωθούμε χωρίς να επιβαρύνουμε το στομάχι με μεγάλο όγκο νερού,
- Καταναλώνουμε διαυγείς ζωμούς (από κοτόπουλο ή κρέας),
- Αναπληρώνουμε με ηλεκτρολύτες, νερό καρύδας και νερό.
Προσοχή η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει τον έμετο.
Σε 1 λίτρο κατά προτίμηση βραστό νερό διαλύουμε 1/2 κουτ γλυκού αλάτι και 6 κουτ. Γλυκού ζάχαρη, το κρυώνουμε και καταναλώνουμε. Το αλάτι επιβραδύνει την απώλεια υγρών και η ζάχαρη βοηθά στην απορρόφηση του αλατιού από το σώμα μας.
Τι τρώμε αν έχουμε γαστρεντερίτιδα;
Η διατροφή για να αντιμετωπίσουμε τη γαστρεντερίτιδα περιέχει τρόφιμα όπως:
- Μαλακά φρούτα όπως είναι η μπανάνα, το μήλο, η κολοκύθα το πεπόνι και οι κομπόστες χωρίς σιρόπι (π.χ μήλο ψητό ή βραστό) Το μήλο περιέχει πηκτίνη που βελτιώνει εντερικά προβλήματα όπως και τη διάρροια. Το κάλιο που περιέχει η μπανάνα βοηθά στην απορρόφηση νερού και ηλεκτρολυτών.
- Λαχανικά βραστά ή στον ατμό όπως καρότο και το κολοκύθι
- Αμυλούχα τρόφιμα όπως λευκό ψωμί, φρυγανιές, ρύζι, βρώμη νούντλς
- Κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς το δέρμα
- Κεφίρ ή γιαούρτι
- Ζωμός από οστά, νερό καρύδας, χυμός μήλου.
- Προβιοτικά και πρεβιοτικά τα οποία βοηθούν στην αποκατάσταση των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου. Τα στελέχη Lactobacillus GG Saccharomyces boulardii βοηθούν ώστε να μειωθεί η ασθένεια κατά μία ημέρα.
- Επιστρέφουμε σε κανονική διατροφή αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας με μαλακές τροφές χωρίς καρυκεύματα και σάλτσα πριν προχωρήσουμε σε στέρεες τροφές.
- Φροντίζουμε να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα.
Τι να αποφύγω;
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα εκτός του κεφίρ και του γιαουρτιού,
- Τηγανιτά, πικάντικά και λιπαρά τρόφιμα,
- Χοιρινό, μοσχάρι, σολομό και σαρδέλες,
- Ωμά λαχανικά (λάχανο, ντομάτα, κουνουπίδι παντζάρι κ.λ.π.),
- Εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, γκρέιπ φρούτ)
- Κεράσια, σταφύλια, σύκα, σταφίδες,
- Αλκόολ,
- Καφές και αναψυκτικά με καφεΐνη
- Χυμός φρούτων, καραμέλες και γλυκά.
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν διαρκεί παραπάνω από 3 ημέρες και χρίζει φαρμακευτικής αγωγής. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα συνεχίζονται μετά από 3 ημέρες πηγαίνουμε στον γιατρό μας ώστε να βρούμε το αίτιο των συμπτωμάτων.
Καλές και κακές τροφές για τη περίοδο της γαστρεντερίτιδας
ΤΡΩΩ | ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΓΙΑ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ |
ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ |
Μπανάνες
Ρύζι Κοτόπουλο και γαλοπούλα Πατάτες κολοκύθα βραστή ή ψητή Σάλτσα μήλου (χωρίς ζάχαρη) Λαχανικά βραστά ή στον ατμό Ηλεκτρολύτες |
Καφεΐνη
Λιπαρά φαγητά Πικάντικα ή πολύ καρυκευμένα τρόφιμα Τρόφιμα με ζάχαρη (όπως αναψυκτικά ή χυμοί φρούτων) Εσπεριδοειδή |
Καφεΐνη
Λιπαρά φαγητά Πικάντικα ή πολύ καρυκευμένα τρόφιμα Τρόφιμα με ζάχαρη Ανθρακούχα αναψυκτικά Χυμοί φρούτων Αθλητικά ποτά Εσπεριδοειδή |
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram
Στέλλα Μορφογιάννη, Διαιτολόγος , Λάρισα
Πηγές
- Camilleri M. (2021). Human Intestinal Barrier: Effects of Stressors, Diet, Prebiotics, and Probiotics. Clinical and translational gastroenterology, 12(1), e00308. https://doi.org/10.14309/ctg.0000000000000308
- Riddle M. S. (2018). Current management of acute diarrheal infections in adults. Polish archives of internal medicine, 128(11), 685–692. https://doi.org/10.20452/pamw.4363
- Segarra-Newnham M. (2007). Probiotics for Clostridium difficile-associated diarrhea: focus on Lactobacillus rhamnosus GG and Saccharomyces boulardii. The Annals of pharmacotherapy, 41(7), 1212–1221. https://doi.org/10.1345/aph.1K110
- Wilkins, T., & Sequoia, J. (2017). Probiotics for Gastrointestinal Conditions: A Summary of the Evidence. American family physician, 96(3), 170–178.