Ρεβίθια με λιαστές ντομάτες, φρέσκο κρεμμύδι, δυόσμο και φέτα
Για το πιάτο:
700 γρ ρεβίθια μαγεριεμένα
140 γρ πιπεριές κόκκινες, ψητές, κομμένες σε μικρά καρέ
140 γρ. ντομάτα λιαστή, κομμένη σε λεπτές φέτες
60 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. χυμό λεμόνι
50 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
60 γρ. φέτα, τριμμένη στο χέρι
20 γρ. δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο
20 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι
Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα:
250 γρ. ρεβίθια
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
125 γρ. καρότο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
50 γρ. μπέικον
50 γρ. σκόρδο (ολόκληρες σκελίδες)
700 γρ. νερό
αλάτι
Για τις πιπεριές ψητές (για 200 γρ.):
1/2 κιλό πιπεριές κόκκινες ή κίτρινες
Ελαιόλαδο
-
Για τo πιάτο: Αναμειγνύουμε τα ρεβίθια με όλα τα υπόλοιπα υλικά και σερβίρουμε.
-
Καλό είναι να αφήσουμε την παρασκευή για λίγες ώρες να μαριναριστεί πριν σερβίρουμε. Αν χρειαστεί όμως να την διατηρήσουμε στο ψυγείο, φροντίζουμε να την αφήσουμε πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες.
-
Για τα ρεβίθια μαγειρεμένα: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε αρκετό νερό για 12 ώρες.
-
Τα σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με τα 700 γρ. νερό.
-
Όταν βράσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
-
Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι τα ρεβίθια να μαλακώσουν καλά, 1½ με 2 ώρες περίπου.
-
Αλατίζουμε το ζωμό και δοκιμάζουμε ώστε να είναι εύγευστος και λίγο αλμυρός.
-
Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο ζωμό τους και έπειτα σουρώνουμε κρατώντας μόνο τα ρεβίθια και αφαιρώντας τα λαχανικά και το μπέικον (ο ζωμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες παρασκευές).
-
Αφήνουμε τα ρεβίθια να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Διατηρούμε στη συντήρηση.
-
Για τις πιπεριές ψητές: Λαδώνουμε τις πιπεριές και ψήνουμε στη σχάρα ή στο φούρνο ψηλότερη δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να μαυρίσουν από όλες τις πλευρές.
-
Τις αποσύρουμε σε σκεύος και τις διατηρούμε σκεπασμένες για λίγη ώρα.
-
Απομακρύνουμε φλούδα και σπόρους.
-
Διατηρούμε στο ψυγείο