Αρχική Blog Διατροφή 8 οφέλη από την κατανάλωση μπύρας (που δεν ήξερες)
8 οφέλη από την κατανάλωση μπύρας (που δεν ήξερες)

8 οφέλη από την κατανάλωση μπύρας (που δεν ήξερες)

Βραδιές ποδοσφαίρου, εορτασμών και χριστουγεννιάτικων τραπεζωμάτων. Μέσα σε όλα αυτά που καταναλώνουμε συχνά είναι και η μπύρα. Η μεγαλύτερη περίοδος κατανάλωσης είναι το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα δεν είναι λίγοι όσοι την αγαπάμε και συνεχίζουμε να την επιλέγουμε.

Γράφει η Μαριλένα Πετράκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Παγκοσμίως η μπύρα είναι το τρίτο πιο συχνά καταναλισκόμενο ρόφημα, μετά το νερό και το τσάι και γι αυτό της αξίζει αυτό το άρθρο!

Στην συνέχεια, θα διαβάσεις αναλυτικά για τη μπύρα ποια είναι τα συστατικά της, το θρεπτικό της προφίλ και ποια είναι τα οφέλη της.

Από ποια συστατικά αποτελείται η μπύρα;

Η μπύρα ανήκει στα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά με εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ και ιδιαίτερα συστατικά. Τα 4 βασικά της συστατικά είναι το νερό, ο λυκίσκος, η μαγιά και το κριθάρι. Αυτά τα συσταστικά είναι τα ίδια αναλλοίωτα στον χρόνο και προστατεύονται με σχετικούς νόμους περί αγνότητας και ισορροπίας.

οφελη μπυρας

Η μπύρα αποτελείται από 90-94% νερό και είναι ο βασικός διαλύτης των υπόλοιπων συστατικών της. Το νερό είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά της γεύσης της μπύρας και μπορεί να διαφοροποιήσει την γεύση της.

Η πρώτη ύλη της μπύρας είναι, όμως, το κριθάρι. Το κριθάρι που στην συνέχεια της παραγωγής της μπύρας, γίνεται βύνη κριθαριού (το ξηρό και φυτρωμένο κριθάρι που έχει ψηθεί σε κατάλληλες συνθήκες) είναι ο κυριότερος διαχωρισμός των χρωμάτων της μπύρας. Για παράδειγμα, η μαύρη μπύρα φτιάχνεται από την βύνη που έχει ‘ψηθεί’ σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (230ºC) και γι αυτό έχει την γεύση καμμένου ή καπνισμένου.

Ο λυκίσκος ή το ζυθοβότανο είναι το φυτό που δίνει την χαρακτηριστική πικράδα και άρωμα στην μπύρα. Η χρήση του στην ζυθοποίια είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί δρα και ως φυσικό συντηρητικό στο προϊόν και βοηθά στον σχηματισμό αφρού.

Τελευταίο συστατικό της δημιουργίας μπύρας είναι η μαγιά. Η μαγιά είναι επίσης, καθοριστικός παράγοντας για το είδος της μπύρας (αφροζύμωτες ή βυθοζύμωτες) αλλά και για το συνολικό “σώμα” της μπύρας. Φυσικά, ο τελικός σκοπός της μαγιάς είναι η δημιουργία του αλκοόλ. Όσο η μαγιά τρέφεται από το κριθάρι, δημιουργεί το απαραίτητο ανθρακικό και τα επιθυμητά επίπεδα αλκοόλ που θέλει ο ζυθοποιός.

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο αλκοόλ! Οι περισσότερες μπύρες του εμπορίου περιέχουν 3 – 6% αλκοόλ. Πλέον υπάρχουν και προϊόντα χωρίς αλκοόλ (έχει αφαιρεθεί στην διαδικασία της παραγωγής) ή ιδιαίτερες μπύρες με περισσότερο ποσοστό σε αλκοόλ.

μπυρα καταναλωση

Θρεπτική αξία μπύρας

Το προφίλ της μπύρας είναι εντυπωσιακό, αν σκεφτείς ότι στην ουσία πρόκειται για ένα αλκοολούχο ποτό. Κι όμως, αποτελείται από εντελώς αγνά υλικά, καθένα από τα οποία δίνει κάτι στο θρεπτικό της προφίλ. Σε γενικές γραμμές, η μπύρα αποτελείται από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Οι υδατάνθρακες της μπύρας προέρχονται αποκλειστικά από το κριθάρι και είναι από τις πιο σημαντικές πηγές θερμίδων της μπύρας. Στις ελληνικές μπύρες η ποσότητα των υδατανθράκων κυμαίνεται από 3,2 – 3,5 gr / 100 ml ποτού.

Μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους υδατάνθρακες είναι φυτικές ίνες. 1 μπύρα των 350 ml μπορεί να καλύψει το 10% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες. Η κυριότερη μορφή φυτικών ινών της μπύρας είναι τα πρεβιοτικά στοιχεία και η β-γλυκάνη από το κριθάρι.

Οι βιταμίνες της μπύρας ανήκουν στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β από το κριθάρι. Η μπύρα κυρίως περιέχει θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (Β6), φυλλικό οξύ (Β9) και την Β12. Επιπλέον, η μπύρα περιέχει και ανόργανα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το κάλιο, το νάτριο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο και ο χαλκός.

Ποια είναι τα οφέλη της μπύρας στην υγεία μας;

Στην συνέχεια, θα εντυπωσιαστείς με τα οφέλη που σου προσφέρει η μπύρα!

  • Μείωση ομοκυστεΐνης: Τα αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης ( >15 μmol/lt) είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου που οδηγεί σε καρδιαγγειακά επεισόδια. Η κατανάλωση μπύρας μέσω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες συμπλέγματος Β (Β6, Β12, φολικό οξύ) προσφέρει επιπλέον προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

οφελη μπυρας

  • Αύξηση αντιοξειδωτικών στοιχείων: Τα αγαπημένα μας αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι άφθονα στην μπύρα! Προέρχονται από την βύνη και τον λυκίσκο και ανήκουν στις ομάδες των πολυφαινολών, των φλαβονοειδών και των φαινολικών οξέων. Κάποια από τα σημαντικά αντιοξειδωτικά της είναι η τυροσίνη, η κατεχίνη, η κερσετίνη, το φερουλικό οξύ και πολλές ακόμα διαφορετικές και μοναδικές ενώσεις. Οι δράσεις όλων αυτών είναι κυρίως αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και προστατευτικές σε καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Υπερουριχαιμία/αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος: Είναι πολύ συχνή η αντίληψη ότι η μπύρα αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος και κατ’επέκταση την εμφάνιση της ουρικής αρθρίτιδας. Οι περισσότερες έρευνες, ωστόσο, δεν συμφωνούν με αυτήν την αντίληψη, όταν βέβαια η κατανάλωση μπύρας αφορά την μικρή προς μέτρια κατανάλωση, που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
  • Μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων: Όλο το θρεπτικό προφίλ της μπύρας προσφέρει προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η αρτηριακή υπέρταση και η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Η προστασία αυτή οφείλεται στην περιεκτικότητα της μπύρας σε κάλιο, φυτικές ίνες, ποικιλία αντιοξειδωτικών στοιχείων και μικρού ποσοστού σε αλκοόλ.

τα οφελη της μπυρας

  • Υψηλή βιοδιαθεσιμότητα στοιχείων: Όλα τα θρεπτικά στοιχεία της μπύρας απορροφούνται σε επαρκές επίπεδο από τον οργανισμό. Η επαρκής διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων από τα τρόφιμα δεν είναι δεδομένη, καθώς έχουν παρατηρηθεί σε πολλά τρόφιμα υψηλές συγκεντρώσεις στοιχείων, τα οποία τελικά δεν προσλαμβάνονται από το σώμα. Η Ένωση Ζυθοποιών του Καναδά τονίζει πως η μπύρα χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα στοιχείων, ειδικά όταν εντάσσεται σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
  • Άλλα οφέλη: Σε μέτρια κατανάλωση μπύρας έχει καταγραφεί, επίσης, μείωση της εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη ΙΙ, μείωση νόσων εγκεφάλου, μείωση δημιουργίας νεφρικών πετρών.
  • Η μπύρα ως “φαρμακοτρόφιμο” (nutraceutical). Τρόφιμα με αυξημένα φυτικά θρεπτικά συστατικά σε μικρή μερίδα κατανάλωσης χαρακτηρίζονται ως φαρμακοτρόφιμα. Η μπύρα περιέχει μεγάλη ποσότητα αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών (πχ φλαβονοειδή) και γι αυτό είναι πιθανόν στο μέλλον να αποδοθούν και άλλα οφέλη στην υγεία μας.
  • Ρύθμιση βάρους. Η εμφάνιση της παχυσαρκίας έχει σχετιστεί πολύ συχνά με την κατανάλωση μπύρας. Η σύνδεση αυτή όμως είναι φανερή μόνο όταν η κατανάλωση της μπύρας ΔΕΝ είναι σε μέτρια επίπεδα ή όταν η μπύρα συνοδεύονται με τηγανητά τρόφιμα/μεζέδες κλπ. Όταν η μπύρα εντάσσεται σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, και η ποσότητα είναι σε μέτρια επίπεδα, δεν εμφανίζεται αύξηση της παχυσαρκίας.

πινω μπυρες

Πόση μπύρα μπορείς να καταναλώνεις;

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ότι τα οφέλη της μπύρας, και γενικότερα κάθε είδους αλκοόλ, είναι εμφανή μόνο όταν η κατανάλωση της είναι σε μέτρια επίπεδα.

Τι ορίζουμε ως μέτρια κατανάλωση;

Μέτρια κατανάλωση ορίζεται η ποσότητα έως 1-2 ποτήρια/ημέρα για τις γυναίκες και έως 2-3 ποτήρια/ημέρα για τους άντρες. Η μέτρια κατανάλωση περιγράφεται και ως η κατανάλωση μέσα στα προσωπικά όρια σου, και ειδικά μαζί με το γεύμα σου.

Σήμερα, η μπύρα είναι μέρος της Μεσογειακής πυραμίδας, όπως και το κρασί, καθώς ανήκει στα ωφέλιμα αλκοολούχα ποτά. Προσπάθησε να την εντάξεις σε ισορροπία ώστε να απολαμβάνεις μόνο τα οφέλη της και συνόδευε την πάντα με ένα ελαφρύ γεύμα.

Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram

Μαριλένα Πετράκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κερατσίνι

Ακολούθησε την Μαριλένα στο Facebook και στο Instagram

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μαριλένα Πετράκου. 2016. Η αξία της μπύρας στην καθημερινή διατροφή. Α.Τ.Ε.Ι. Σητείας, τμήμα διατροφής και διαιτολογίας.

Σωκράτους 147, Καλλιθέα, Αθήνα
Ακολουθήστε μας και στα Social Media