Βιταμίνη C: 8 τροφές πιο πλούσιες από τα πορτοκάλια
Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο το οποίο το αγαπούν οι περισσότεροι. Ενα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C αλλά εκτός από αυτό υπάρχουν και άλλες επιλογές σε τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι.
Βιταμίνη C
Η Βιταμίνη C ή αλλιώς Ασκορβικό Οξύ, είναι μία βιταμίνη απαραίτητη για τον άνθρωπο. Η απορρόφηση της ξεκινάει από το στοματικό βλεννογόνο , αλλά το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται στο λεπτό έντερο. Οι νεφροί αποτελούν το κύριο όργανο απέκκρισής της.
Η βιταμίνη C ούτε παράγεται από τον άνθρωπο, αλλά ούτε και αποθηκεύεται. Γι’ αυτό , πρέπει να λαμβάνουμε επαρκή ποσότητα, όπου για τους άντρες είναι 90 περίπου mg / 24ωρο και για τις γυναίκες 75 mg/24ωρο,
Η βιταμίνη αυτή έχει πολλές λειτουργίες για τον άνθρωπο. Αποτελεί συνένζυμο στη σύνθεση των κατεχολαμινών, νοραδρεναλίνη και αδρεναλίνη. Επίσης, συμμετέχει στη βιοσύνθεση του κολλαγόνου, στη σύνθεση των χολικών οξέων από τη χοληστερίνη και τέλος στη σύνθεση της καρνιτίνης από αμινοξέα.
Ποιες όμως είναι οι άλλες τροφές με Βιταμίνη C, εκτός από το γνωστό σε όλους πορτοκάλι;
- ΦΡΑΟΥΛΕΣ : αποτελούν εξαιρετική πηγή Βιταμίνης C και μας βοηθάνε στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Στα 100 γραμμάρια φράουλας, παίρνουμε περίπου 60 mg της βιταμίνης (πάνω από το 60% της καθημερινής ποσότητας που χρειαζόμαστε)
- ΑΝΑΝΑΣ : ένα φλιτζάνι φρέσκος ανανάς μας παρέχει πάνω από το 100% της ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C, καθώς όπως με τις φράουλες, μας βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Επίσης, συμβάλλει στην ανάπλαση των ιστών του σώματος και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό.
- ΜΑΝΓΚΟ : ένα ολόκληρο μάνγκο μας παρέχει 122 mg περίπου από τη Βιταμίνη C. Το φρούτο αυτό περιέχει τη ζεαξανθίνη, ένα συστατικό που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή λειτουργία των ματιών. Περιέχει και άλλες βιταμίνες , είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
- ΛΑΧΑΝΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ : ένα φλιτζάνι μας παρέχει 75 mg σχεδόν Βιταμίνης C και θεωρούνται και αυτά να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
- ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ : με την κατανάλωση μόλις 2 ακτινιδίων, παίρνουμε σχεδόν 128 mg Βιταμίνης C. Το πολύ ιδιαίτερο του φρούτου αυτού είναι πως λόγω της ιδιότητας που έχει να προωθεί την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη, ο ύπνος μας είναι βελτιωμένος.
- ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΗ ΠΙΠΕΡΙΑ : η πράσινη πιπεριά με την κατανάλωση της , μας παρέχει 95 mg βιταμίνης ,ενώ μία κίτρινη έως και 341 mg. Θεωρείται πως έχουν 1,5 φορά παραπάνω περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C σε σχέση με το πορτοκάλι
- ΡΟΔΑΚΙΝΟ : 1 μέτριο ροδάκινο μας παρέχει περίπου 140 mg βιταμίνης. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C συμβάλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν καρκίνο. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και στην παραγωγή κολλαγόνου και στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.
- ΠΑΠΑΓΙΑ : ένα μικρό φρούτο μας παρέχει 95 mg περίπου βιταμίνης. Όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά , βοηθάει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικο.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ : Ωμέγα-3 λιπαρά: Τι είναι, οφέλη και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε
Ακολούθησε το fmh.gr στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram