Γιατί δεν “χτίζω” μύες; Δες 10 πιθανούς λόγους
Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με την άσκηση, το γυμναστήριο, οποιοδήποτε άθλημα ή σπορ ξέρουν πως για να “χτίσεις” τους μύες σου και είτε να πάρεις όγκο είτε να τους δεις να γραμμώνουν και να καλοσχηματίζονται, ο δρόμος θα είναι λίγο μακρύς. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται γιατί δεν αλλάζει το σώμα τους γιατί δε βλέπουν αύξηση της μυικής μάζας και συνήθως αυτό αποδίδεται στη μη σκληρή δουλειά που δεν έχει γίνει.
Γράφει η Βασιλειάδου Χριστίνα, Γυμνάστρια – Χαλκίδα
Πόσο αληθινό είναι όμως αυτό; Τι ισχύει;
Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι πως κάποια συνήθειά σου ή κάτι απο αυτά που ακολουθεί μπορεί να μπλοκάρει την προσπάθειά σου χωρίς να το καταλαβαίνεις!
Σου έχω τη λύση!
Δες παρακάτω 10 από τους λόγους που μπορεί η προσπάθειά σου να πηγαίνει χαμένη και να σε βάζει σε σκέψεις του… “τι κάνω λάθος ;” ή “εγώ πότε θα χτίσω κορμί;”
- Τσακωμένοι με την υπομονή
Όπως σε όλα τα πράγματα, η υπομονή είναι αρετή! Ειδικότερα στην περίπτωση που τώρα ξεκινάς προπονήσεις, μην περιμένεις θαύματα. Χρειάζεται χρόνο ώστε το σώμα σου να συνηθίσει την άσκηση και την προπόνηση που κάνεις και ο εγκέφαλος να είναι ικανός να δώσει τα κατάλληλα ερεθίσματα και σήματα προς τους μύες σου να δουλέψουν σωστά και προς την κατεύθυνση που θέλεις.
- Δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα
Η επιτυχία του οποιουδήποτε στόχου στη ζωή είναι συνήθως συνυφασμένη και με τον καλό προγραμματισμό. Η μη τήρηση ενός σταθερού προγράμματος προπονήσεων όσο αφορά τις μέρες, το χρόνο και το είδος σίγουρα είναι ικανό να σε πάει πίσω στην αλλαγή.
3. Δεν κρατάς σημειώσεις των προπονήσεων σου
Όσο σημαντικό είναι το να έχεις πρόγραμμα στις προπονήσεις σου, τόσο σημαντικό είναι και το να κρατάς αρχείο των προπονήσεών σου. Πως θα γνωρίζεις την πρόοδό σου αν δε τα σημειώνεις; Ακόμη κι αν το κάνει αυτό ο-η γυμναστής-στρια σου , θα βοηθήσει σίγουρα κι εσένα να ξέρεις απο που ξεκίνησες και που έχεις φτάσει.
- Έχεις λιώσει στο αερόβιο
Δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας πως η αερόβια προπόνηση είναι πολύ σημαντική σε ένα προπονητικό πλάνο. Αν όμως ο στόχος σου είναι η αύξηση μυϊκής μάζας, από μόνη της η αερόβια άσκηση χωρίς τη βοήθεια αντιστάσεων μπλοκάρει την προσπάθειά σου.
- Αγχώνεσαι και πιέζεσαι
Το άγχος, αν δεν είναι δημιουργικό και ελεγχόμενο, είναι συνήθως κακός σύμβουλος! Έτσι και στη γυμναστική, είναι ικανό να αλλάξει όλη τη χημεία του σώματός σου, να σε κάνει να μην αποδίδεις σωστά, να σε κάνει ενώ προσπαθείς να βρίσκεσαι συνεχώς στο ίδιο σημείο.
Προσπάθησε να βρεις τρόπους να χαλαρώνεις, να αναπτύξεις τεχνικές που θα σε βοηθήσουν να ελέγχεις το άγχος σου και να αδειάζει το μυαλό σου. Με τον τρόπο αυτό και μακριά από ότι σε βαραίνει, πιέζει και αγχώνει θα μπορεί και η προπόνησή σου να αποδώσει καρπούς.
- Τρέφεσαι λίγο
Αυτό δεν σημαίνει πως βλέποντας τον τίτλο θα παραγγείλεις οτι βρεις και θα φας ποσότητες. Σημαίνει πως για να μπορέσεις να χτίσεις μυϊκό ιστό πρέπει να γεμίζεις με τα κατάλληλα καύσιμα τον οργανισμό σου.
Οργάνωσε τα γεύματά σου, βάλε ποικιλία στις τροφές σου για να προσλαμβάνεις όλα τα θρεπτικά που χρειάζεσαι, ασε στις άκρη στερητικές δίαιτες, απόφυγε έτοιμα επεξεργασμένα φαγητά. Όπως το αμάξι σου χρειάζεται το κατάλληλο καύσιμο για να προχωρήσει και να αποδώσει έτσι και ο οργανισμός σου.
- “Κλέβεις” επαναλήψεις
Ξέρω πως η στιγμή που έχεις κουραστεί είναι και η στιγμή που θέλεις να τα παρατήσεις… είναι ταυτόχρονα όμως και η στιγμή που αν συνεχίσεις θα δεις την πραγματική αλλαγή στον εαυτό σου. Ολοκλήρωσε τις ασκήσεις σου, προσπάθησε να βγάλεις μέχρι και την τελευταία επανάληψη και παρατήρησε η τεχνική σου να είναι σωστή.
- Αφήνεις τις πιο δύσκολες ασκήσεις για το τέλος
Όταν ξεκινάς την προπόνηση βρίσκεσαι στο μέγιστο της αντοχής σου ενώ το σώμα σου είναι ξεκούραστο. Αυτό σημαίνει πως έχεις περισσότερη δύναμη και αντοχή να εκτελέσεις τις δύσκολες ασκήσεις σου στην αρχή. Αφήνοντάς τες για το τέλος το σώμα σου δε θα μπορέσει να αποδώσει το ίδιο.
- Το παρακάνεις
Ξέρω πως ονειρεύεσαι γρήγορα ένα σώμα καλοσχηματισμένο και γραμμωμένο. Αν πιστεύεις πως όσο περισσότερη γυμναστική κάνεις και όσες περισσότερες ώρες ξοδεύεις τόσο πιο γρήγορα θα δεις αποτελέσματα σίγουρα κάνεις λάθος. Ειδικά όταν πρωτοξεκινάς 3-4 προπονήσεις την εβδομάδα από 45-60 λεπτά είναι ιδανικές.
Όντας πιο προχωρημένος-η πάλι καλό είναι να ακούς το σώμα σου… αν πχ. Έχεις κάνει αρκετές προπονήσεις μέσα στην εβδομάδα ή επίπονες και είχες και δύσκολη μέρα στη δουλειά πάρε ένα ρεπό που θα δώσει στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται.
- Ακολουθείς το πρόγραμμα άλλου
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με δικές του προσωπικές ανάγκες. Το να κατεβάσεις ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα απο το ίντερνετ, τα social media ή να κάνεις το πρόγραμμα κάποιου φίλου-ης δε σημαίνει οτι ταιριάζει σε εσένα και θα σε βοηθήσει στον στόχο σου.
Ζήτα απο τον γυμναστή σου να σου βγάλει ένα πρόγραμμα πάνω στα δικά σου δεδομένα (πχ. Ποσό χρόνο θα αφιερώνεις στην προπόνηση, πόσο ξεκουράζεσαι, πόσο δουλεύεις, τι προπονητική ηλικία έχεις κτλ) και δούλεψε πάνω σε αυτό όπου συνήθως στις 3-5 εβδομάδες θα χρειαστεί να αλλάξει πάλι βάση των δικών σου αναγκών.
Η αιτία μη οποιασδήποτε αλλαγής στο σώμα μας συνήθως βρίσκεται μέσα μας… αν ψάξουμε λίγο παραπάνω και παρατηρήσουμε τον εαυτό μας μπορούμε να αντιληφθούμε την αιτία του κακού και τότε γίνεται το κλικ που μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο!
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μυϊκό σύστημα: Τι συμβαίνει στους μύες μας κατά την διάρκεια της άσκησης
Ακολούθησε το fmh.gr στο Google News, στο Twitter, στο Facebook στο Υoutube και στο Instagram